Qnap større end 16TB

Stenroelle
Inlägg: 1
Blev medlem: 02 dec 2012, 21:44

Qnap større end 16TB

Inlägg av Stenroelle »

Hej

Nu er der 4tb diske på markedet, Hvorfor mit spørgsmål er om der nogen der ved om qnap modellerne firmware understøtter større end 16TB.

Kan man installere 32tb på sin qnap i RAID 5?
P3R
Inlägg: 146
Blev medlem: 01 aug 2012, 21:03
Ort: Stockholm, Sverige

Re: Qnap større end 16TB

Inlägg av P3R »

Jadå, om du använder firmware version 3.4.0 eller senare och ext4 som filsystem (ext3 är begränsat till 16 TB).

Dock bör du känna till att verktygen för att migrera, expandera och lägga till diskar INTE fungerar med diskvolymer som är större än 16 TB. Den RAID-konfiguration som du installerar får du alltså sedan leva med. Vill du ändra något måste du installera om RAID-volymen helt och hållet. Vissa har sagt att Qnap är på väg att lösa det problemet men det finns inget officiellt datum för när en sådan firmware skall komma ut.

Du bör bara välja diskar som anges som kompatibla för din NAS-modell på Qnaps kompabilitetslista och titta även på noterna om det krävs någon speciell firmware för att stödja en viss diskmodell.

När du talar om en så pass stor volym som 32 TB skulle jag starkt rekommendera RAID 6 eller RAID 10 istället för RAID 5. Med så många diskar ökar risken för ett haveri ordentligt och jag skulle inte våga använda RAID 5 då.
Nej, RAID har aldrig varit en ersättning för säkerhetskopiering. Utan säkerhetskopior på andra system (och helst på en annan plats) är det bara en tidsfråga när du kommer att förlora dina data!
Skriv svar